Deze bewoners en professionals genoten samen van een Iftar in Woensel Zuid

17-04-2023
381 keer bekeken

Op een lenteavond in april is het bij restaurant Mi Amor aan de Pastoor Petersstraat in Woensel Zuid bommetje vol. Generalist bij WIJEindhoven Siham Bouhezzo organiseert daar op eigen initiatief samen met collega’s Ingrid en Rukiye een Iftar voor de buurt. De Iftar kwam tot stand met hulp van donaties van ondernemers, organisaties en de Gemeente Eindhoven.

De Ramadan is op 23 maart begonnen, in deze jaarlijks terugkerende maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Het weglaten van eten en drinken tijdens zonlicht zorgt voor bezinning (dat je rustiger kunt nadenken), discipline en samenhorigheid. Ook dit jaar doen honderden bewoners van Woensel Zuid mee aan de Ramadan.

Wij spraken Siham over de kracht van verbinding, de Iftar én haar toekomstdroom voor Pact Woensel Zuid.

Siham, jij organiseerde een Iftar in de wijk. Kun je iets vertellen over het gedachtengoed achter een Iftar en waarom dit zo belangrijk is tijdens de Ramadan?
“De Iftar is de maaltijd die moslims tijdens de heilige maand Ramadan nuttigen, nadat ze een dag hebben gevast. Het vasten is een belangrijk onderdeel van de maand. Het idee achter een Iftar is dat het een moment is van samenzijn. Mensen komen samen om hun dankbaarheid te uiten voor het leven. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan liefdadigheid en naastenliefde. Veel moslims gebruiken deze maand om goede daden te verrichtten. Dat hebben wij ook gedaan door bijvoorbeeld mensen uit te nodigen voor deze gratis Iftar. De Ramadan biedt veel kansen voor het bewuster omgaan met elkaar, innerlijke rust en spiritualiteit.”

Wat mooi! Jullie hebben dus inderdaad organisaties en bewoners uitgenodigd. Hoe ging die ontmoeting tussen hen?
“De kracht van een Iftar is dat het een erg laagdrempelige manier van ontmoeten is. Tijdens het welkomstwoord werd er verteld wie er aanwezig waren: bewoners, ondernemers en professionals. De professionals werken bij bijvoorbeeld de Gemeente Eindhoven, de Bibliotheek, de wijk GGD en Stichting Jeugdcoach. Er was geen officiële aftrap. Mensen zijn bij elkaar aan tafel gaan zitten en vroegen elkaar gewoon: “goh werk of woon jij ook in het gebied”. Deze vraag brak het ijs.

Wat ook mooi is: er zijn een aantal hele waardevolle verbindingen gemaakt. Zo is een jongere aan tafel in gesprek geraakt met een wijkagent, het is haar droom om bij de politie te gaan. Die twee hebben nu een afspraak staan voor een meeloop dag. En een andere jongere is op zoek naar een bijbaantje, na de Iftar heeft hij een gesprek gevoerd met het restaurant die de Iftar faciliteerde, zij hebben nu een afspraak voor een sollicitatie gesprek. Ik geloof echt dat deze verbindingen gemakkelijker ontstaan tijdens het gezamenlijk eten van een maaltijd.”

Dat is heel waardevol. Jullie hebben bewoners vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de Iftar. Kun je daar wat meer over vertellen?
"Ja dat klopt. Toen het idee van de Iftar ontstond hebben we iedereen die gevoel heeft bij de buurt en die we kennen bij het idee betrokken. Zo zijn er twee bewoners geweest die ons veel hebben geholpen met bijvoorbeeld het vullen van de goodiebags die we aan het einde van de avond hebben uitgedeeld.”

Pact Woensel Zuid is van start gegaan in dit gebied. Wat is volgens jou de kracht hiervan voor de toekomst?
“Pact Woensel Zuid is volgens mij echt op het perfecte moment ontstaan. De Iftar viel direct na het onderteken moment op 27 maart. Je ziet dat de energie tussen professionals en bewoners er nog zit. Ik zie het Pact als een grote kans voor dit gebied. En hoop dat er meer gestimuleerd kan worden op het gebied van initiatieven en verbindingen in de wijk. Dit zal op een volledige manier vormgegeven moeten worden. Soms wordt talent niet gezien, niet gespot. En dat is doodzonde. Mensen krijgen niet altijd de kansen die ze verdienen. Ik hoop dat we door gezamenlijke bijeenkomsten te organiseren deze talenten tot bloei kunnen laten komen. De samenwerking met de organisaties die hebben getekend voor het Pact is hierin van uiterst belang. De inzet begint nu pas. Deuren moeten opengaan, dat is mijn toekomstdroom voor het Pact.”

De Iftar werd mede mogelijk gemaakt door:
Mi Amor Eindhoven
Gemeente Eindhoven 
On Time Security B.V. 
Feranes 
Çigköftem Eindhoven 
Nisa Wonen & Slapen 
Silifke Alpercan Groothandel
Albert Heijn Woenselse Markt
En particuliere sponsors.

Foto's door: Latifa Amairi. 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen